"Пейте, дети, молоко - будете здоровы", -
поется в веселой песенке. Про пользу молока нам твердят с раннего детства, ему
приписывают целебные свойства, с ним делают маски и крема, в общем, молоко -
наше всё.
В последнее время вокруг молочки очень много споров: с
одной стороны, врачи говорят о том, что молоко входит в основу питания и
служит залогом здоровых костей, с другой - ученые продолжают говорить о его
вреде для организма. Я с детства не люблю вкус молока и не пью его, но при
этом я ем и пью молочные продукты, поэтому эти споры меня очень заинтересовали
и я провела небольшое исследование темы. Результаты - ниже.
NB! Информация ниже основана на исследованиях и
статьях, найденных на просторах интернета. У нас нет медицинского образования и
мы не призываем отказываться от молока и молочных продуктов.
1. Естественность.
Человек - единственное млекопитающие, которое
употребляет молоко во взрослом возрасте. Естественное назначение молока (особенно коровьего) — способствовать очень быстрому росту детенышей. Очевидно,
что взрослому человеку расти не нужно, и весь потенциал молока уходит в никуда.
2. Питательность.
3. Качество.
4. Непереносимость лактозы.
Среди симптомов непереносимости
лактозы газообразование, расстройство
желудка, вздутие и боли в животе. И эти симптомы могут меняться, в зависимости от употребляемых продуктов и их объемов. Я сама открыла свою непереносимость к лактозе после того, как на протяжении довольно долгого времени завтракала творогом и пила кефир, не понимая, откуда у меня проблемы с пищеварением. Кефир я исключила полностью, творожком балуюсь в малых количествах, проблем с животом больше нет.
Помимо всего вышесказанного, нужно понимать, что молоко молоку рознь. Обычно пользу молока оценивают по его составу и наличию в нем веществ, помогающих перевариванию пищи и ее усвоению. Самыми полезными считаются йогурт, кефир и сыр из козьего и овечьего молока, наименее полезными - копченые и плавленые сыры из коровьего, т.к. они наиболее тяжелы для усвоения. Объясняется это тем, что белки, содержащиеся в козьем и овечьем молоке, перевариваются быстрее, а жирных кислот с короткими и средними цепочками, которые легко освобождаются, в нем больше.
И помните, что если вы решите исключить молочку из рациона, то обязательно нужно заменить ее другими источниками жиров и кальция!
English
Катя
English
Recently there
have been a lot of arguing around diary products: on the one hand, doctors say
that milk is a basic product for us and it is a key to healthy bones, on the
other - the scientists continue to talk about its harm to the body. Since my
childhood I do not like the taste of milk and do not drink it, but I eat and
drink dairy products, so these disputes got me very interested and I did some
research topics. Results are below.
NB! The
information below is based on studies and articles found on the Internet. We
have no medical training and we do not call to exclude milk and dairy products
from your diet.
1. Natural.
Man is the
only mammal that consume milk as an adult. The natural purpose of milk
(especially cow) is a very rapid growth in the young age. Obviously, the adult
does not need to grow, and the full potential of milk goes nowhere.
2.
Nutrition.
As already
mentioned, the purpose of milk is to grow a cow from a calf in a couple of
months, so the milk contains all the necessary vitamins and minerals for such
rapid growth. If we talk about natural cow's milk obtained from farmed
ladybugs, then in one glass of this milk there are 146 calories and 30% RDA of
calcium intake, as well as the necessary animal protein and healthy fats. All
this makes the milk а nutritious meal, and not a drink.
3. Quality.
All that
has been said above about the benefits of milk, refers only to natural milk
"from the cow." Unfortunately, milk that is offered in the stores is
the result of antibiotics, hormones growth, pasteurization and sterilization,
which not only kill many nutrients, but also change the structure of fats and
proteins.
Here we
should also mention low-fat dairy products. Firstly, low fat priori means that
the milk was "tough" processed, secondly, this products are
"senseless" food in terms of its nutritional value, as fat is
necessary for the absorption of nutrients.
4. Lactose
intolerance.
Few people
know that about 75% of the world population is not able to digest lactose. The
susceptibility of the organism to it depends on the person's age and ethnicity,
for example, the Chinese almost completely lose the ability to digest lactose at
the age of 5.
Among the
symptoms of lactose intolerance are flatulence, indigestion, bloating and
abdominal pain. These symptoms may vary depending on the consumed products and
their volumes. I myself discovered my intolerance to lactose accidently. For a
long time I suffered from problems with digestion. The moment I excluded most
of them these problems stopped. By now I
excluded completely kefir and milk, curds and cheese I eat but in small amounts.
In addition
I want you to understand that not all milk is the same. Usually the benefit of
milk is assessed by its composition and the presence of substances that help
digest food and assimilate it. Yogurt, kefir and cheese from goat's and sheep's
milk are considered as the best ones, and smoked and processed cheeses made
from cow milk are the least helpful as they are the most difficult for
assimilation. This is explained by the fact that proteins contained in goat and
sheep milk are digested faster, and there are more fatty acids with short and
medium-chain, which are easily freed.
And
remember that if you choose to exclude dairy from the diet, be sure to replace
it with other sources of fat and calcium!
No comments:
Post a Comment